Οστεοπόρωση
Τι είναι η οστεοπόρωση
Η Οστεοπόρωση («πορώδες» οστό) είναι η συστηματική νόσος που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα και δομική εκφύλιση του οστίτη ιστού, η οποία οδηγεί σε αυξημένη ευθραυστότητα του οστού και το κάνει ευάλωτο σε κατάγματα, ιδιαίτερα στο ισχίο, τη σπονδυλική στήλη και τον καρπό, χωρίς να αποκλείονται άλλες θέσεις προσβολής
Η οστεοπόρωση αφορά σημαντικό τμήμα του πληθυσμού. Ορισμένοι ασθενείς, λόγω κάποιων παθήσεων, φαρμάκων ή ορμονικών διαταραχών, μπορεί να εμφανίσουν οστεοπόρωση και σε νεαρότερη ηλικία. Οι γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μετά την εμμηνόπαυση.
Συμπτώματα οστεοπόρωσης
Η οστεοπόρωση έχει χαρακτηριστεί ως σιωπηρή νόσος, καθώς δεν εκδηλώνεται με κάποια συμπτώματα και έτσι, ο ασθενής συνήθως φτάνει στο γιατρό όταν η νόσος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και έχει ήδη υποστεί το πρώτο κάταγμα.
Απώλεια ύψους και κύφωση αποτελούν όψιμες εκδηλώσεις ης οστεοπόρωσης και οφείλονται σε σπονδυλικά κατάγματα.
Διάγνωση της οστεοπόρωσης
Η διάγνωση της οστεοπόρωσης, βάσει υπαρχουσών ελληνικών αλλά και διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών, στηρίζεται στη μέτρηση της οστικής πυκνότητας με διπλή φωτονική απορροφησιομέτρηση (DXA). Η μέθοδος δείχνει τη ποσότητα της οστικής ανόργανης ουσίας (gr) ανά μονάδα προβαλλόμενης επιφάνειας οστού (cm2) .
Στην περίπτωση της οστεοπενίας το εργαλείο FRAX μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τον ιατρό στην απόφαση αν θα ξεκινήσει αγωγή ο ασθενής.
Επιπλέον καθώς σημαντικός αριθμός νοσημάτων σχετίζονται με την οστεοπόρωση ένας πλήρης εργαστηριακός έλεγχος είναι απαραίτητος στην αρχική διερεύνηση του ασθενούς.
Θεραπεία οστεοπόρωσης
Η φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να δίνεται πάντα και μόνο από τον θεράποντα ιατρό, καθώς είναι εξατομικευμένη. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει τις συμβουλές του τόσο για τη φαρμακευτική αγωγή όσο και για τις διατροφικές συνήθειες που θα πρέπει να αλλάξει. Το θεραπευτικό πρόγραμμα θα καθοριστεί με βάση το ιατρικό ιστορικό του και τα αποτελέσματα της κλινικής του εξέτασης. Εξίσου σημαντική είναι η τακτική επανεξέταση, ώστε να παρακολουθείται η πορεία εξέλιξης της νόσου από τον ιατρό, αλλά και η αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής αγωγής.
Πρόληψη οστεοπόρωσης
Σωστή διατροφή
Διακοπή καπνίσματος
Αποφυγή αλκοόλ
Τακτική σωματική άσκηση
Αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης καφέ