preloader

Δυσλιπιδαιμία

Δυσλιπιδαιμία

Τι είναι η δυσλιπιδαιμία

Ο όρος δυσλιπιδαιμία θεωρείται πληρέστερος του όρου υπερλιπιδαιμία καθώς σαν διαταραχή των λιπιδίων (χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων) στο αίμα θεωρούμε τόσο την ποσοτική διαταραχή (LDL, VLDL χυλομικρών, ελάττωση HDL) όσο και τη ποιοτική μετατροπή των λιποπρωτεϊνών που μεταφέρουν τα λιπίδια. Οι διαταραχές αυτές προκαλούν βλάβη στον οργανισμό με τη μορφή της αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία και τελικά την κλινική εκδήλωση εν δυνάμει θανατηφόρων νοσημάτων από το καρδιαγγειακό σύστημα.

Αιτίες δυσλιπιδαιμίας

Η δυσλιπιδαιμία διακρίνεται σε πρωτοπαθή όταν είναι γονιδιακής (κληρονομικής) αιτιολογίας και σε δευτεροπαθή όταν είναι απότοκος άλλων παθολογικών καταστάσεων, φαρμάκων ή και κακής διατροφής. Επίσης ανάλογα προς την προεξάρχουσα διαταραχή χαρακτηρίζεται ως υπερχοληστερολαιμία (αύξηση της χοληστερόλης), υπερτριγλυκεριδαιμία (αύξηση των τριγλυκεριδίων) και μικτή δυσλιπιδαιμία (αύξηση χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων).

Συμπτώματα δυσλιπιδαιμίας

Συνήθως η δυσλιπιδαιμία δεν συνοδεύεται από εντυπωσιακά συμπτώματα ή εμφανή σημεία στο ανθρώπινο σώμα και έτσι ύπουλα και αθόρυβα συνεχίζει την βλαπτική της επίδραση στα αγγεία. Η χρόνια αύξηση της χοληστερόλης μπορεί να προκαλέσει αθηροσκλήρωση, μια κατάσταση στην οποία σχηματίζεται αθηρωματική πλάκα στα τοιχώματα των αρτηριών. Οι πλάκες αυτές οδηγούν σε στένωση και απόφραξη των αρτηριών και τη δημιουργία θρόμβων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση καρδιαγγειακής νόσου, αγγειακού εγκεφαλικού και περιφερικής αγγειοπάθειας.

Θεραπευτική αντιμετώπιση δυσλιπιδαιμίας

Καθορισμός του καρδιαγγειακού κινδύνου του κάθε ατόμου

Διόρθωση αιτίου δευτεροπαθούς δυσλιπιδαιμίας

Υγειινοδιαιτιτικές παρεμβάσεις (διακοπή καπνίσματος, υπολιπιδαιμική δίαιτα, απώλεια βάρους, σωματική άσκηση.

Φαρμακευτική αγωγή.